Thursday, January 26, 2012

Melayu itu leluhur semua bangsa-teori migrasi dari SundalandKajian saya mengenai Melayu dan asal usulnya boleh di rujuk di link

~Melayu itu leluhur semua bangsa!

http://anakbukitgantang.blogspot.com/2012/01/melayu-itu-leluhur-semua-bangsa.html

~Melayu Bukan Pendatang

http://anakbukitgantang.blogspot.com/2011/03/melayu-bukan-pendatang.html


~Melayu bukan pendatang bahagian 2

http://anakbukitgantang.blogspot.com/2011/03/melayu-bukan-pendatang-bahagian-2.html

~Atlantis yang tenggelam berada di Nusantara

http://anakbukitgantang.blogspot.com/2011/03/atlantis-yang-tenggelam-berada-di.html

~Siapa Melayu berdasarkan ulama Islam Ahlul Sunnah Wal Jamaah

http://anakbukitgantang.blogspot.com/2011/03/siapa-melayu-berdasarkan-ulama-islam.html

5 comments:

Wake UP! said...

Aku tetap Melayu. Datanglah teori apa pun.

Anonymous said...

Ada kesilapan pemahaman Tuan mengenai Melayu sebagai leluhur semua bangsa. Tamadun lama yang terdiri di Sundaland bukan Tamadun Melayu. Apabila paras air laut meningkat, orang Sundaland berhijrah ke Yunani, Mesir dan Utara India. Adapun orang Melayu muncul kemudian apabila berlaku perkahwinan di antara orang Sumatera dengan penduduk asli Asia Tenggara.

Hang Tuah, Hang Jebat dan Hang Kasturi adalah pembesar Orang Asli (Andaya, 2002). Lebih tepat, Hang Tuah ialah Orang Jakun (Windstedt, 1935).

'Hijack' sejarah berlaku kerana Orang Melayu tidak cukup tokoh untuk menjadi simbol mereka. Lalu, Orang Asli diMelayukan.

Anakbukitgantang said...

maseh nak menafikan Melayu itu lelhur semua bangsa

Rujukan saya berdasarkan kepada dapatan kajian beberapa team research dari Dr Mokhtar, Dr Oppheimer dan Dr Santos daam url yang dibekalkan.

Bila Sundaland atau Kerajaan yang tenggelam (di kenali sebagai Kalnigga atau Salendra) tenggelam penduduk di Benua Sunda yang berpecah pecah menjadi ulau seperti sekarang migrate-tapi ada juga yang tinggal. Melayu itu untuk makluman tuan terdiir dari Melayu Proto dan Melayu Deutro-yg mana bercampor baur dgn Melayu Proto. Budaya Melayu Proto ini hampir sama dan dapat dikesan dari segi lingua dan genetik dengan Melayu Deutro. Kerana Kebanyakan Melayu Deito ini duduk di tepi pantai maka penambahan genetik pool semakin banyak dengan perkahwinan campor dengan masyarakat pedagang, perantau dan pendakwah.

Adapon Melayu Proto ini MASEH mengekalkan Genetik pool yang lama kerana mereka kurang berkahwin campor dengan masyarakat luar.

Perkara ini sama berlaku ke atas Masyarakat asli di Mesir yang berbeda dengan kaum Mesir yang lain kerana mereka yang menetap di sepanjang sungai Nile lebih mudah berkahwin campor dengan bangsa lain.

Melayu Proto ini genetik pool nya sampai ke kaum Anu di Jepun, Kaum asli Taiwan, kaum asli di Vietnam, sea gypsy di Thailand,kepulauan Indonesia, Hawaii dan Maori di New Zealand .....jadi apakah mereka bukan Melayu kerana dipecahkan ikut political boundary modern?

presa1200 said...

sbnarnye ape beze samada afrika atau melayu tu leluhur segala bangsa? utk bermegah bhw melayu ni bangsa yg hebat dan agung? bangsa yg akan dipilih utk melawan yahudi zionis etc? bangsa yg lebih bijak pandai drpd yg lain? ataupun melayu adalah bangsa yg paling hensem sbb ade yg mengatakan melayu keturunan Nabi Yusuf? yg penting melayu bukan berasal Cina sudahlah. payah nnt org cina asyik2 klaim semua pn dia punye...

presa1200 said...

sbnarnye ape beze samada afrika atau melayu tu leluhur segala bangsa? utk bermegah bhw melayu ni bangsa yg hebat dan agung? bangsa yg akan dipilih utk melawan yahudi zionis etc? bangsa yg lebih bijak pandai drpd yg lain? ataupun melayu adalah bangsa yg paling hensem sbb ade yg mengatakan melayu keturunan Nabi Yusuf? yg penting melayu bukan berasal Cina sudahlah. payah nnt org cina asyik2 klaim semua pn dia punye...kita kene ingat, mulia ssuatu bangsa itu kerana Islam, bkn keturunannya.