Wednesday, April 21, 2010

Badai Fitnah dan Kafir Mengkafir Tatkala Pilihanraya

Letupan gunung berapi di Iceland-apakah petunjuk Allah masih kita abaikan kerana ghairah berpesta di Hulu Selangor?


Ada yang berpendapat bahawa saya pro BN kerana kata-kata nasihat saya. Ada yang kata saya cyber trooper yang diupah. Apapon tuduhan pembaca di sini atau di Facebook sebenarnya tidak benar. Malah kata kata nasihat saya di facebook kawan diperkecilkan kerana sekadar mengingat bahawa ceca mencerca tidak baik, jangan kita terikut-ikutkan sifat mazmumah yang dipandu sang Iblis kerana mahukan "kemenangan duniawi" dalam pilihan raya. Malah masa kita didunia ini sebentar sahaja-kalaulah kita orang yang mengerti dan membaca satu persatu ayat Allah dalam al Quran. Hatta letupan gunung berapi yang lama "dormant" di Iceland dan pembatalan banyak penerbangan udara di ruang udara Eropah gagal untuk mendinginkan suasana pilihan raya yang macam "pesta" di Malaysia.

Saya hanya memanfaatkan sebaiknya media alternatif seperti blog dan facebook untuk menyedarkan ummah. Sekurang-kurangnya, inilah sumbangan saya ke arah menyatupadukan umat Islam yang kian melemah semenjak badai PRU12. Dan saya akan terus memberi kata kata nasihat walaupun dicemuh.

Sedeh sungguh kerana pada hari ni jatidiri kita sebagai orang Melayu telah dicorek corekkan, bukan oleh musuh tapi oleh orang Melayu yang mengaku Islam...malangnya "Islamnya" orang itu sebagaimana Islam seorang hamba Allah yang masih gagal menakluki nafsunya ammarah dan masih berada dalam alam An Nafs. Dan berlomba-lomba manusia mengejar kemenangan duniawi tanpa takut implikasi  pahala, dosa........tanpa perasaan segan silu walaupon mereka memakai jubah dan serban. Malah Islamnya seseorang pada hari ini bukan dinilai dengan iman yang terlekat didada dan dipahat dengan kata kata serta perbuatan, tapi Islamnya seseorang itu dinilai dengan pakaian dan amal ibadahnya. Sedarkah kita bahawa ganjaran amal ibadah orang yang mengianiyai orang lain akan diberikan kepada orang yang diiniayainya?

Dalam hadith yang dikeluarkan oleh Imam Tabrani dalam al Mu'jam al Kabir jilid 8 halaman 152 dari Abi Darda', Abi Umamah, Watsilah bin al Asqa' dan Anas bin Malik, RasuluLLah sallaLlahu 'alaihi wasallam menjelaskan golongan yang selamat sebenarnya adalah tidak mengkafirkan ahli kiblat iaitu sabdanya yang bererti :Tinggalkan perbantahan kerana sesunguhnya Bani Isra'il telah berpecah menjadi 71 golongan dan orang-orang Nasrani berpecah menjadi 72 golongan, semuanya sesat kecuali as Sawadul A'zhom. Para sahabat bertanya : Wahai RasuluLlah siapakah sawadhul a'zhom itu? Nabi menjawab : mereka adalah orang-orang yang mengikuti aku dan para sahabatku, tidak berbantah-bantah dalam agama ALlah dan tidak mengkafirkan salah seorang di antara ahli tauhid sebab dosa yang sudah diampuni oleh ALlah. Kemudian Nabi bersabda : Sesungguhnya Islam itu datang dalam keadaan asing dan nanti akan kembali asing. Para sahabat bertanya : Wahai RasuluLlah siapakah orang-orang asing itu? Nabi menjawab : Mereka adalah orang-orang yang berbuat kebaikan dikala orang-orang berbuat kerosakan, tidak berbantah-bantahan dalam agama ALlah dan tidak mengkafirkan salah seorang di antara ahli Tauhid dengan sebab dosa yang telah dia lakukan.


Hadith RasuluLLah yang terdapat dalam Sahih Bukhari no 5752 yang bererti :

"Barangsiapa mengatakan kepada saudaranya dengan Wahai Kafir, maka kekafiran itu kembali kepada salah satunya "

Begitulah juga sesiapa yang menuduh seorang Muslim dengan tuduhan syirik maka orang yang menuduh itu sendiri akan jatuh ke dalam kesyirikan tersebut sebagaimana yang telah diterangkan dalam hadith dari Huzaifah bin Yaman di mana RasuluLlah sallaLLahu 'alaihi wasallam bersabda yang bererti :
Sesungguhnya perkara yang aku khuatirkan ke atas kamu semua adalah seseorang yang telah membaca al Quran sehingga apabila telah nampak kepandaiannya dalam al Quran dan dia telah menjadi pendokong Islam, tiba-tiba sahaja dia merubahnya kepada sesuatu yang dikehendaki oleh ALlah, maka iapun terlepas dari al Quran dan melemparkannya ke belakang serta mengancam tetangganya dengan pedang sambil melemparinya dengan tuduhan syirik. Aku bertanya : Wahai Nabi ALlah mana di antara keduanya yang lebih patut di anggap melakukan kesyirikan? Orang yang dituduh ataukah yang melemparkan tuduhan? Nabi menjawab : Yang melemparkan tuduhan.

(Hadith dikeluarkan oleh Ibnu Hibban pada hadith no 81 dan Ibnu Kathir dalam tafsirnya jilid II/266, dia berkata : Isnad Hadith ini bagus. Begitu juga ditakhrij oleh Al Bazzar dalam Musnadnya dengan pernyataan yang sama, At Thabroni dalam Al Kabir dan As Saghir dengan pernyataan yang sama dan Ibnu Abi Ashim dalam kitab As Sunnah).

Dalam sahih Bukhari pada hadith nombor 2227 disebutkan bahawa Nabi sallaLLahu 'alaihi wasallam telah bersabda yang bererti :


"Barangsiapa yang melaknat seorang Mukmin maka itu seperti membunuhnya dan barangsiapa yang menuduh seorang Mukmin dengan kekafiran maka itu seperti membunuhnya."
.....................................................
Sumber Rujukan : Dr Muhammad Adil Azizah Al Kayalli, Al Firqah An Najiah Hia Al Ummatul Islamiyyah Kulluha, Golongan Selamat Adalah Seluruh Umat Islam, Cetakan Pertama, 2008, Mutiara Ilmu Surabaya, Surabaya

No comments: