Saturday, August 28, 2010

Sultan Selangor Murka

Oleh AZIAN AZIZpengarang@utusan.com.my

SHAH ALAM 27 Ogos - Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah murka dan dukacita dengan tindakan Ahli Parlimen Serdang Teo Nie Ching menyampaikan sumbangan dan 'tazkirah' di ruang solat Surau Al-Huda, Kajang Sentral, Ahad lalu.
Sehubungan itu, baginda menitahkan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) melakukan siasatan serta mengambil tindakan segera terhadap pengurusan surau yang terlibat.
Pengerusi MAIS, Datuk Mohamad Adzib Mohd. Isa berkata, selepas siasatan dibuat, pihaknya membuat keputusan untuk mengambil alih Surau Al-Huda dan menguruskan pentadbiran surau itu serta-merta.
Ia kerana kata beliau, situasi berkenaan jelas bertentangan titah baginda yang mahu kesucian surau dan masjid dipelihara.

Selain itu, menurut Mohamad Adzib, MAIS juga akan mengeluarkan surat amaran kepada Nie Ching.
''MAIS telah memanggil pengurusan Surau Al-Huda hari ini untuk menjelaskan isu tersebut.
''Selepas meneliti penjelasan daripada pihak terbabit, MAIS mendapati bahawa ucapan oleh wakil rakyat itu di dalam dewan solat surau, berlaku seperti dilaporkan.
''MAIS memandang serius isu ini memandangkan ia adalah kes kedua seumpamanya yang membabitkan ahli politik dan orang bukan Islam memberikan ucapan di dalam masjid atau surau di Selangor," kata beliau dalam kenyataan di sini petang ini.
Pada Ogos 2009, Exco Selangor, Dr. Xavier Jayakumar, berucap dalam satu majlis berbuka puasa di dewan utama Masjid Taman Sri Andalas sehingga menimbulkan perasaan kurang senang di kalangan Islam.

Sehubungan itu, Mohamad Adzib mengingatkan mana-mana wakil rakyat bukan Islam untuk tidak mengulangi perbuatan yang sama serta menggesa supaya semua pihak termasuk parti politik agar lebih sensitif dengan perasaan umat Islam.
Mereka juga, kata beliau, hendaklah menjunjung titah perintah Sultan Selangor bagi menjaga kesucian institusi masjid dan surau di Selangor.
Utusan Malaysia Online - Berita Utama

1 comment:

Jeffry said...

APABILA ADA BANGSA MELAYU DAH MENGKHIANATI BANGSANYA SENDIRI SUDAH TENTU ADA PIHAK LAIN YG MENGAMBIL KESEMPATAN ATAS PERBUATAN BANGSA MELAYU PENGKHIANAT TERSEBUT. DENGAN CITA2 NAK MENGORBANKAN INSTITUSI DI RAJA DEMI MENJADIKAN DIRI SEBAGAI PRESIDEN BONEKA PERTAMA NEGARA. KEMANA LAGI ARAH TUJU ORG MELAYU??