Saturday, October 20, 2012

Rayuan pensyarah UiTM kepada Najib- "Yes Girl" VC Sahol boleh jatuhkan Datuk Seri!


VC Sahol pandai bermain talam dua muka. Di depan DS Najib dia menjadi orang kepercayaan Perdana Menteri.  Al Maklum pilihanraya kampus UiTM semua kerusi disapu berseh Pro Aspirasi. Namun dibelakang DS Najib Profesor Dr. Ramlah Adam , seorang pejuang bangsa yang cekal dilucutkan jawatan Dekan Fakulti Melayu pada 4 Januaari 2012. Ini gunting dalam lipatan!
Di bawah ini satu lagi pendedahan mengejut oleh seorang pensyarah UiTM -"Yes Girl" VC Sahol "buat hal" di UiTM Manjung. Saya copy dan paste tanpa mengubah apa apa:-
October 9.

 "HAMPIR 80% PROJEK DALAM UITM SERI ISKAMDAR PERAK DAPAT PADA SUAMI REKTOR!!!

 KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI PERLU AMBIL PERHATIAN.

Apabila uitm seri iskandar mendpt rektor wanita, semua staf amat gembira. Ye la, semua org selalu fikir ‘perempuan ni sikapnya lebih understanding, baik dan peramah’.

Tapi akhirnya...sebaliknya yg berlaku..

 Pada semester pertama rektor pompuan ni dtg kat kampus, vice canselor pun dtg gak ke kampus.

 Semua staf amatlah curious juga..kenapa vc nak dtg pulak?

 Kami masih ingat hari itu dgn jelas sekali apabila vc muncul di kampus.

Dah le dtg hari bekerja, pastu bagi arahan semua org wajib hadir pd pukul 8malam! Or else..siap korang sume katanya!

Bayangkan staf lain yg bekeluarga, yg ada anak kecil, yg duduk jauh dari kampus terpaksa le dtg kampus tepat 8mlm. Kedtgan wajib kata pihak pengurusan.

Pd mlm itu, selepas vc bg ucapannya..vc telah beri amaran pd semua staf..”jgn kamu berani nak mengadu pasal rektor baru kamu ni. Saya dah kenal dia lama lagi dari kamu semua. Jadi, kalau kamu semua mengadu pun pasal dia..kamu ingat saya akan percaya siapa lebih lagi, kamu semua ataupun dia?’

Tergamam semua staf yg hadir dgn amaran vc yg begitu direct ini. Lepas tu, boleh dikatakan..yg rata-rata semua staf dah tawar hati dgn rektor baru ni.

 Ini berlaku lbk kurang 2thn lepas.

 Sekrg ni...kesian staf dan juga pelajar...

 Kereta rasmi rektor juga dijadikan kereta rasmi suami rektor. Tak caye? Cuba tanya staf yg tinggal di ipoh dan sekitarnya. Ada suara2 yg pernah nampak BUKANnya rektor di belakang kereta perdana rasmi rektor TETAPI suaminya yg tersayang! Ni baru salahguna kuasa yg paling minima.

 Jika Datuk Seri lihat aje kampus seri iskandar. Ada saja projek di kampus tu. Cuba tgk, syarikat kepunyaan siapa ke yg menjlnkan projek2 dikampus!

Ada lagi Datuk Seri..rektor ni juga amatlah rajin menjlnkan pelbagai program.

Kata rektor, program tu semua utk UITM!!!

Betul ke????

Jika betul, kenapa berpuluh2 ribu ringgit duit RAKYAT / KERAJAAN telah digunakan utk program bersama penghulu di daerah Perak???? Apa erti semua ni??? Cuba siasat siapa la kroni tersayang rektor sebab dia pun satu kapal skali dgn rektor!

Ura-ura mengatakan program2 ini semua krn rektor mahukan suaminya mendptkan title datuk.. rupa-rupanya.

Lagi satu Datuk Seri cuba la siasat kes2 lama involve si rektor ini di uitm shah alam. Tanya je bendahari uitm shah alam.

Tapi..mungkin kes2 ni semua sudah hilang, lenyap! Ni gara2 vc tercinta yg suka menutup aib anak buah tersayang dia tu.

 Heran ye...nape vc yg the great vc tu, mahu sgt jaga sgt si rektor ni??

 Adakah krn si vc mendpt habuan dari rektor untuk apa2 projek?

Datuk Seri cubala siasat...

 Lagi satu Datuk Seri, uitm selalu dapat dana dari kerajaan tapi nape la si rektor ni kedekut utk employ lebih ramai lagi pensyarah utk mengajar anak-anak bangsa KAMI?????

 Anyway, ni semua masalah puncanya vc tu jugak! Dia nak tambah sgt stdt kat kampus.

Mmg tak logik vc punya visi dan misi..kononnya.

 Stdt asyik tambah setiap tahun tapi bilangan pensyarah kot tu aje!

 Ada ke patut dlm UITM, satu kelas ada dlm 40 -60 pelajar??? Logik ke tak??? Cemana le budak2 tu nak belajo??

 Dah le tu, pensyarah pulak dipaksa keje setengah mati dan rektor komplain-komplain yg byk duit dah byr pd pensyarah utk overtime.

 Apa punya manusia si rektor tu??

Logik la kena byr overtime kalau dah mengajar sampai setegh mati penat!

 Cuba dia ngajar 40-60 org satu kelas dan dapat 24 jam mengajar every week!!! Aku nak tgk sama ada rektor the great akan tumbang pengsan ke tak!!!?

 Dana yg kerajaan bagi uitm, bayar aje la overtime n ambik la ramai lg pensyarah! Susah sgt ke????

 Pegi mana dana dari kerajaan?? Adakah ukt projek yg entah apa2 utk uitm???

 Kasihankan staf pengurusan yg lain. Semuanya takutkan rektor.

 Jika salah cakap sikit, ataupun tak setuju sikit,

 Lucutlah jawatan sesape pun di kampus seri iskandar.

Tapi kan..kalau ada staf yg pandai ambil hati rektor ‘yes man or yes woman

 Almaklum cepat la, naik pangkat n pegang jawatan.

 Kesian ramai org yg tak hbs lagi term nya tapi

 Dah pun dilucutkan jawatan sebab bkn satu bulu dgn si rektor ni!

 Even pensyarah yg ingin ambil CUTI TANPA GAJI utk ikut si bini belajar kat luar negara pun tak bagi cuti TANPA GAJI oleh rektor yg tak considerate tu! Come on la, staf bknnya minta duit DIA pun!!!!!

 Lagi satu Datuk Seri, bila si rektor ni buat lawatan ke kampus uitm tapah,

Student bukan main excited.

 Ye la, bila rektor panggil semua stdt utk satu perjumpaan, semua stdt excited.

 Pd mulanya rektor tanya dgn manisssssnya, apa kamu semua nak utk kampus ni?

 Budak2 tu pun jawab la, nak water cooler, laundry yg letak syiling tu dll.

 Lepas saje budak2 tu dah bg jawapan, Datuk Seri tau apa ke jadah jawapan si rektor ni???

 Dia terus marah2 stdt nak kata, awak ni semua budak2 keluarga kaya dan dia membebel aje kat budak2 tu jgn pandai2 nak demanding sgt!!!

Ada ke patut pompuan ni pun?? Kalau camtu, toksah le tanya budak2 tu in the first place

 Tu la modus operandinya. Tau nak marah2 org aje!

Macam le staf biasa pun takde perasaan! Dia ingat kita semua ni kuli dia ke?? Boleh belah le!

 Satu lagi Datuk Seri, sbg ibu bapa kita nakkan the best for our kids.

 Tetapi kenapa ada lecturer cina sorang tu asyik mengajar guna dvd aje? Dah le si cina ni masuk kelas lambat, keluar awal, dia tak mengajar pulak tu.

 Asyik2 katanya sakit tapi kalau bab menjaga shell station bapaknya tu, dia sihat pulak tu! Tapi kalau nak ngajar, mcm hampeh aje!

 Ada pulak lecturer india yg sibuk bisnes MLM n paksa stdt jadi downline dia.

 Ada juga yg suka masuk kelas half an hour late n bila dah postpone kelas, takde pulak nak gantikan kelas pulak. Ada pulak yg suka punch in lewat tapi punch out awal. Buat keje ala kadar aje.

 Sbg UITM YG MENJAGA ANAK BANGSA MELAYU, SBG IBU BAPA YG PERIHATIN SAYA MERAYU SUPAYA DATUK SERI LEBIH BERHATI2 BILA NAK EMLPOY ALL THESE NON-MALAYS! THEY ARE NOT REALLY SINCERE ABOUT TEACHING OUR MALAY KIDS! THEY APPEAR TO CARE BUT THEY DON’T!

SELAMATKAN LAH UITM N KEMBALIKAN KEPERCAYAAN KPD  KEPIMPINAN DATUK SERI !!

 Akhir sekali, saya ingin mengatakan kpd Datuk Seri bahwa kami amat sygkan UITM dan anak-anak bangsa kami. Sebelum ni dah macam2 aduan dibuat pasal rektor...tapi vc just sweep it under the carpet. Almaklum la, kroni dia.

 Akhir kata Datuk Seri, tolong la gantikan si rektor n juga vc yg hanya tau aje cover line si rektor.

- JOHARI SULAIMAN

 (staff UiTM Jengka ) yang mendapat maklumat dari rakan staff di UiTM Seri Iskandar

 Sk:

-Perdana Menteri (facebook dan blog)

-Timbalan Perdana Menteri (facebook dan blog)

-Menteri Pengajian Tinggi (twitter dan facebook)

-E-Aduan (Berita Harian, Utusan Malaysia, NST"

 

.

13 comments:

Anonymous said...

Pihak berkaitan harap siasat kebenaran perkara ini.

x-uitm.

Anonymous said...

Yup, as x UiTM I do really hope that figure out this thing, is it true or slender.
Thanks.

Anonymous said...

Fitnah cerita ni.

Anonymous said...

Kerja mana ada senang bai...bersyukurlah dapat jadi lecture....

Gaya tulisan baling batu sembunyi tangan...nak sensasi highlight serang Uitm. Point lebih banyak tuduhan dari bukti.

Ada ke gaya dapat info dari kawan...kalau lecture yang tulis ni kira banggang gaya pembangkang....senang kata berterus terang je la nak serang Uitm di kala nak dekat pilihan raya...

Walaubagai mana pun aku setuju kalau ade bentuk penyelewengan oleh pengurusan di dedahkan......tapi kaedah cara baling batu sembunyi tangan ni...dah macam gaya pembangkang buat fitnah je...

Anonymous said...

just siasat.at least kita telus.jgn nak marah penulis.just siasat saja.kat sekolah krj pun ada perangai babi. dia maki hamun cikgu mcm sekolah dia punya.sapa puji dia..dia bagi spotlight.kena ouji 24 jam.jilattt...
suka sgt nengarah org. .make other ppl life miserable.pastu org tgh cuti pun call.sbb apa..kat sekolah pun krj tak pantau.sek 8 men seksyen 8 kota damansara pn.suriani adalah contoh terbaik.tak caya pi tanya semua cikgu.
diorg ni bila di ats buli cikgu.mana ada pemantau.?cikgu stress sampai bleeding bila pregnant.bila 2 hari deliver baby dia dh call suh hantar soalan.siap suruh buat byk2.nk menyusahkan smpai cikgu nangis2.mana pemantau?len kali krj kena buat teacher module evaluation.setiap tahun..teachers evaluate penolobg kanan dan pengetua.KRJ SILA AMIK TINDAKAN.

Anonymous said...

aku pernah mengajar tapi berhentiawal

Kebanyakan org atas ni memang macam sial, bukan semua..
ada satu kes tu pmangku pengetua siap minta aku RM700 sebab nak selesaikan masalah dia..
oleh klerana aku tak nak bagi (sebab aku tahu dia ni kaki joli) .. maka aku dinafikan pergerakan gaji melintang yg memang aku layak.. yang sial lagi dibaginya pada cikgu keling paling malas disekolah.. sebab tiap tiap petang minum teh sama sama ..
Memang sial jenis ketua macam ni..
itru hanya sekelumit pengalaman aku menjadi kakitangan kerajaan ..

sekarang aku berniaga sendiri.. aku rela dikulikan pelanggan daripada menerima arahan daripada ketua yg macam haramjadah..

Anonymous said...

Sokong Anon 5:24am. Macam tak boleh pakai la tuduhan ni. Ckp je la dengki. Ramlah Adam ni sapa? Kalau betul pejuang tak payah pegang jawatan pun boleh berjuang. Ni dah bau cam udang di sebalik batu. Tetiba je ckp psl dia, tak de kaitan dgn artikel ni pon. Mesti dia ni sampai skrg x puas hati sb dah x pegang jawatan. So namanya attack je la melulu memanjang, gunakan mcm2 tuduhan untuk mengaibkn org, jatuhkan org. Pangkat, jawatan tu semua tak boleh nak bawa ke kubur la wey!

Anonymous said...

Setuju sangat2.
GANTI JE VC KELING NI.
KAMI WARGA UITM MOHON YAB PM TUKAR VC

Anonymous said...

Anon 2:11 bangang dan bodoh. Gunakan statement racist. Wht an idiot. Nampak sangat tak matang langsung.

Anakbukitgantang said...

Prof Datuk Dr Ramlah Adam adalah Dekan Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi Universiti Teknologi Mara (UiTM),


Anakbukitgantang said...

Penulisan Ramlah Adam-
1.Biografi politik dalam konteks patriotisme dan nasionalisme Malaysia. 1995.
2.Dato' Onn Jaafar. 1986.
3.Ekonomi masyarakat Melayu 1951-1955: RIDA, satu analisis pembentukan dasar ekonomi Melayu sebelum Merdeka. 1995.
4.Ishak Haji Mohamed: satu analisis terhadap ketokohannya dalam politik Malaysia. 1994.
5.Kebangsaan Melayu: interpretasi Dr. Burhanuddin Helmi sebagai ahli Parlimen, 1959-1963. 1997.
6.Kepentingan Selangor di dalam gerakan orang Melayu menentang Malayan Union 1946-48 = (The importance of Selangor in Malay movement against the Malayan Union). 1989.
7.Kepimpinan Melayu 1945-1957. 1996.
8.Kongres kebangsaan Melayu: suatu penentangan kepada kehilangan kuasa politik Melayu di dalam kemerdekaan 1957 = (National Malay Congress: a challenge to the lost of Malay political power in 1957). 1989.
9.The national language and Malaysian politics in 1960s: a discussion on its implementation. 1996.
10.Peranan pengaruh luat (tokoh dan akhbar) dalam gerakan nasionalisme Brunei. 1996.
11.Politik Melayu dan bukan Melayu di ambang kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu, 1953-1955: satu perpecahan. 1998.
12.Sistem pendidikan pada zaman Abdullah Munshi: satu kajian teks. 1997.
13.Tokoh-tokoh Maktab Melayu Melaka. 1991.
14.Warta Negara: its role as an agent of communication in the Malay society, 1946. 1996.
15.Za`ba dan "Kesah peperangan di Tanah Malai": satu perbincangan. 1995.
16.Ahmad Boestamam: satu biografi politik. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1994.
17.Budi ditabur menyokong nusa: biografi politik Dato' Ibrahim Abdullah. Kuala Lumpur: Penerbit Universiti Malaya, [1998].
18.Burhanuddin al-Helmy: suatu kemelut politik. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1996.
19.Dato' Onn Ja'afar: pengasas kemerdekaan. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1992.
20.Dato Onn Jaafar: peranannya di dalam politik dan pentadbiran Persekutuan Tanah Melayu 1895-1962. Kuala Lumpur: Gateway Publishing House, 1987.
21.Dato Onn Jaafar: peranannya di dalam politik dan pentadbiran Tanah Melayu 1930-1962. 1988.
22.Dr. Burhanuddin al-Helmy: kajian mengenai kegiatannya dalam PKMM 1946-1948. Kuala Lumpur: Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya, 1993.
23.Kemelut politik Semenanjung Tanah Melayu. Kuala Lumpur: Penerbit Universiti Malaya, 1998.
24.Maktab Melayu Melaka 1900-1922. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1991.
25.Pelita Malaya and the radical Malay politics during the Malay nationalism movement in 1945-1948: a discussion. 1996.
26.Pengkajian biografi Tanah Melayu: dengan rujukan khas kepada biografi Datuk Onn Jaafar. Kuala Lumpur: Jabatan Sejarah, Universiti Malaya, 1984.
27.Sumbanganmu dikenang. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1999.
28.UMNO: organisasi dan kegiatan 1945-1951. Kuala Lumpur: Mohd. Nawi Book Store, 1978.
29.Warta Negara: its role as an agent of communication in the Malay society, 1946-. 1996.
30.Gerakan radikalisme di Malaysia, 1938-1965 : DBP, 2004.
31.Pemikiran Tun Dr. Mahathir Mohamad / penyunting, Ramlah Adam. : Institut Kajian Sejarah dan Patriotisme, 2004.
32.Biografi politik Tunku Abdul Rahman Putra : DBP, 2004.
33.Burhanuddin Al-Helmy : suatu kemelut politik : DBP, 2003.
34.Pejuang-pejuang kemerdekaan / diselenggarakan oleh Ramlah Adam. : Institut Kajian Sejarah dan Patriotisme Malaysia, 2003.
35.Sumbanganmu dikenang: DBP, 1999.
36.Senator Ibrahim Abdullah : menabur budi menyokong nusa: DBP, c1999.
37.Kemelut politik Semenanjung Tanah Melayu Ramlah Adam.: Univ. Malaya, 1998.
38.Ahmad Boestaman : satu biografi politik : DBP, 1994.

Anonymous said...

pasal rektor tu mmg btol...dh muak dh setiap kali perjumpaan bersama rektor...dh tau ape yg nak dicakap

Anonymous said...

Hal ni biasa berlaku....siapa kroni dialah yang ditatang bagai minyak penuh. Namun patut disiasat sebab ia menyebabkan ramai staf tidak senang bekerja yang melanggar tonggak 12 dan jika benar rektor tu terlibat dalam urusan tender2 / projek2 diberikan pada suami atau org yang ada hubungan keluarga.....ia jelas sudah melanggar akta perolehan...takkan pokok bergoyang tak ada angin. Wajar disiasat segera!