Saturday, March 6, 2010

Politik Diversion dan politik bandwagon Bah2

Politik diversion dimainkan oleh seorang Machiavellian Melayu dengan begitu baik sekali. Sekarang ni heboh efek bandwagon dan exodus MP serta ADUN PKR secara besar-besaran.

Saya tidak mempertikaikan keihklasan mereka mencari plaform perjuangan yang lebih baik selepas melihat sendiri  pendirian PKR dalam beberapa isu utama yang melibatkan akidah umat Islam seperti isu Kalimah Allah dan pengunaaan-nya oleh bukan Islam

Untuk mereka yang masih sangsi dengan efek bandwagon, saya perturunkan disini penjelasan;

The bandwagon effect - the phenomenon of a popular trend attracting even greater popularity; "in periods of highly polarised and destabilising political atmosphere,  there is a bandwagon effect with more and more politicians seeking to disengage themselves from the political fiasco in PR"; "these series of event are accused of creating a bandwagon effect suffice to cripple PR"
.............................................................................
 
Apa kena mengena dengan politik bandwagon dan politik diversion?

Ada yang menanya apa pula kaitannya?

Pagi ini hati saya amat tak sedap bila membaca akhbar Sinar mengenai PR masih meneruskan rancangan ke Putrajaya. 

Bagi saya ianya seolah olah memberitahu sesuatu -terutama golongan "strategist" dalam gabungan tersebut untuk bersiap sedia. Tatkala BN dan rakyat bersorak gawat dan kecoh dgn keluarnya ahli PKR ada pula propaganda begitu di akhbar Sinar-lidah tak rasmi pembangkang.

Ada apa yang tak kena disini?

.................................................
Masa adalah intipati kepada peristiwa

Ada apa yang menunggu di Putrajaya? Pengambil- alihan kerajaan bukan sahaja dibuat melalui sidang di Dewan Rakyat. Sistempemerintahan di Malaysia terbahagia 3 iaitu Raja Berpelembagaan, Kuasa Eksekutif yang dipegang oleh parti yang memerintah dan Kehakiman.

Kuasa eksekutif pula didokong oleh tulang belakang utama iaitu entadbiran awam . Oleh itu, mungkin boleh jadi pengambil- alihan tanpa sedar  atau kegiatan subbersif  kerajaan juga boleh dibuat melalui penyusupan musuh/ trojan horse ke dalam jentera kerajaan secara senyap terutama di kementerian strategik.

Kekadang penyusupan itu berlaku bilamana tokoh tokoh besar kerajaan dimalukan di khalayak ramai dengan cara di "frame" dan "ditangkap tatkala melakukan sesuatu perkara" yang mana pada awalnya telah di induce supaya simangsa bertindak sedemikian......(taktik hitler yang digunakan disini)

Penyusupan trojan horse itu sebenarnya telah berlaku. Terkini  jika dulu heboh UiTM tak mahu dibuka kepada bangsa lain selain bumiputera, sekarang matlamat PR hampir menjadi kenyataan.

Tunggu, apa kaitan Vice Chancelor di 3 buah University dengan matlamat PR............BERSAMBUNG

No comments: