Saturday, March 2, 2013

Lahad Datu- Luahan hati orang Sabah

Sudah berkurun orang Sabah dan Sulu transmigrasi. Bagi mereka istilah sempadan negara tak pernah wujud. Kewujudan sempadan negara inipon setelah Nusantara di faraidkan sesama kuasa besar Sepanyol/Amerika, British dan Belanda.
 
Transmigrasi membawa kepada penikahan antara penduduk setempat . Maka isu Lahad Datu ini melibatkan diplomasi tahap tinggi dari Kerajaan Malaysia. Ikuti luahan hati seorang penduduk Sabah yang meluat melihat sikap orang Malaya yang asyik mengutuk  PDRM dan tak tahu hujung pangkal.
 
 
 
Mungkin helah pemimpin pembangkang nak meruntuhkan Fix Deposit Sabah sebagai kubu kuat Barisan akan backfire. Jangan salahkan orang lain kalau pemimpin pembangkang dari Tian Chua sehingga penyokong mereka menidakkan pengorbanan 3 orang anggota VAD69 yang gugur syahid.
 
 
Anonymous said...
dari rakyat sabah sendiri...

"Kwn2, allow me a moment of indulgence to clear the foul stench of stupidity amongst the malaysians. Kes kat LD is nothing new to us sabahans, in the 90s they abruptly came to the shore at Semporna and immediately bombed the police stations, and went amuck at the town.

They are smart people, some left at the sea naik dr kwsn bakau and lived 4 6 mth b4 start to mingle with locals and married them. The tausugs in LD now didn't came all at once, instead they came in batches, with inside helping frm their family at the village.
Trust me they have been there at least 2 3 mth b4 the group bcomes complete, then they
decide its time to wage war. Klu tak paham rules of engagement, jgnlah menunjuk pandai ckp bukan2 kata kerajaan lemau, ada hati nak banding dgn Bersih.

Polis kene masuk dulu sbb dorg trained as negotiators, tentera is the last resort as they will not spare anyone once commanded. They need time to ensure all the locals are out of the village and then cut their food and finance sources, hoping the tausugs will surrender. That is our rules of engagement. We are not barbaric stoic like the american soldiers.
Yg pandai ckp je kt media skrg ni cuba bg arahan btukar kt sbh ke swk, meraung bwk keturunan naik turun ofis merayu xnak dok sana, tp mulut mcm haram mengutuk semua yg tlibat kt LD kata klu dorg kt sana lama dah setel. Kene suntik kt spital pun pejam
mata mengucap2, tgk darah pun pitam lagi nak g perang.

Those who went in and died today knew they might not come back alive, as that was their vow when inducted to the force. So please, belajar dr sejarah, nak blajar sejarah kene bnyk membaca, sbb tu org kita ramai jd mcm ni, mulut ngan otak tak sama frekuensi, bhs biadapnya bangang abadi. Fedup with their stupidity. Thank u for ur moment"
.

6 comments:

Anonymous said...

bravo

Anonymous said...

sebelum 2 anggota polis terbunuh , bolehlah ''berbincang''

yg.rakyat tak faham sekarang ni, setelah pembunuhan berlaku, kita masih tak mampu GEMPUR DAN BUNUH SEMUA PUAK PENENTANG DYMM yg.hanya bersenjata ringan dan pakai selipar !!!

gen2felda

Anonymous said...

Setuju.
Memang pembangkang babi besar haramjadah ;aknat.
Tian chua pemakan babi busuk memang laknat.

Satu kapai..... said...

Rakyat kena hukum anwar dan tian chua a.k.a PR- pastikan kerajaan BN kekal memerintah... Allah hu Akbar

Anonymous said...

pihak berkuasa yang berhemah akan sentiasa memberi peluang untuk berunding untuk mengelak pertumpahan darah, bukannya macam pembangkang yang akan terus tembak dan fitnah sesuka hati

Anonymous said...

apa pun terjadi...tian chua akan bagi komen bodoh dia...bangkang dari longkang