Monday, September 26, 2011

Tegakkan Daulah Islamiyah dulu sebelum laksanakan HUDUD- Syeikh Nuruddin Al Banjari Al Makki

Semalam Syeikh Nuruddin Marbu Al Banjari Al Makki ditanya lagi berkenaan HUDUD di Masjid Al Adzim Pandan Indah Selangor walaupon tajuk asal ceramah adalah Menangani Krisis Ketandusan UlamaArtikel ini pernah disiarkan di blog ini pada 16 September 2011

"Tuan Guru Sheikh Nuruddin al-Banjari al-Makki juga ada menjawab satu soalan yang dikemukakan oleh hadirin iaitu,"Bagaimana kita mahu mewujudkan daulah Islamiyyah? bagaimana kita mahu mewujudkan hukum-hukum Islam di dalam pemerintahan"


Jawab Tuan Guru Sheikh Nuruddin di Masjid As Salam Bukit Sentosa yang lalu,


"Ingat balik pesanan al-Imam Hasan al-Banna, "bina Islam pada hati kamu, pada jiwa kamu, pada jasad kamu, maka Islam akan menerangi di sekitarnya"..

Apabila seseorang itu memahami Islam, kemudian dia menikah, maka keluarganya pula memahami Islam..kemudian dia bermasyarakat, maka masyarakatnya faham Islam..


Setelah faham Islam, maka soal aurat sudah terjaga, maksiat sudah tiada, segala kemungkaran tiada, maka ketika itu tidak ada hukum hudud pun tidak mengapa kerana masyarakat hidup benar-benar menghambakan diri kepada Allah..


Tuan Guru Sheikh Nuruddin menambah lagi, "ketika di zaman pemerintah Sayyidina Umar al-Khattab, ketika mana beliau menjadi hakim, ketika itu tidak ada sebarang kes yang berlaku, maka beliau meletakkan jawatan, hal ini menujukkan pembinaan Islam pada setiap tubuh manusia itu adalah lebih didahulukan dari segalanya"


Maka, fahamilah kepada kita semua, negara Islam tidak akan tertubuh melainkan ia bermula dari setiap tubuh muslim itu..


Maka, usahlah bertelagah tentang hal-hal yang membawa kepada kehancuran umat Islam, binalah tubuh kita dengan Islam, kemudian masyarakat kita..wallahua'lam..

Catatan dan sumber


Muhammad Tajuddin Al -Jawiy: https://www.facebook.com/Abdullah.mukmin...
.....................................
Catatan penulis = Hukum Islam itu dinamakan Hudud- dan ia terbahagi pula kepada 3 bahagian iaitu Hudud, Qisas (hukuman setimpal dgn kesalahan seperti bunuh) dan Qiyas (Denda)
Berkenaan Qisas dan Qiyas -ianya sudahpon di laksanakan di Malaysia

1 comment:

Anonymous said...

Banjari mari memang Manthob!!!