Thursday, April 28, 2011

Psywar- menyalahlapor berita untuk menimbulkan persepsi salah kepada umum

Musuh telah lama menggunakan psywar dalam media untuk mengubah persepsi massa.

Psywar telah digunakan dari Perang Teluk di Iraq, serangan ke atas kemudahan tenaga menggunakan nuklear di Iran sehingga perubahan kepimpinan negara di Mesir, Tunisia dan kekacauan di Bahrain

Lihat contoh psywar yang dilakukan oleh Suara Keadilan dan jawapan balas Dr Haron Din mengenai "salah lapor" dan "salah fatwa" yang sengaja dibuat akhbar itu.

Soalnya KENAPA? dan PERSEPSI siapakah yang mahu diubah? Siapakah KUMPULAN SASARAN kalau tidak bangsa Melayu Islam supaya Melayu Islam terus BERPECAH!

Sekarang akhbar atau kem politik manakah yang membuat FITNAH?

Apa AGENDA TERSEMBUNYI mereka?........................
Oleh MOHAMAD SHOFI MAT ISA dan RAJA SYAHRIR ABU BAKAR
 (pengarang@utusan.com.my)KUALA LUMPUR 27 April - Timbalan Mursyidul Am Pas, Datuk Dr. Haron Din hari ini menafikan sekeras-kerasnya laporan akhbar Suara Keadilan yang memetik beliau sebagai berkata, hukum membaca Utusan Malaysia adalah haram seperti disiarkan lidah rasmi Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu.

Menurutnya, beliau juga tidak pernah menasihatkan orang ramai supaya jangan membeli Utusan Malaysia dengan alasan ia menyebarkan fitnah seperti dilaporkan akhbar berkenaan semalam."Semasa dihubungi wartawan Suara Keadilan tiga hari lalu, pemberita berkenaan meminta saya mengulas hukum bagi berita berbentuk fitnah dan dia langsung tidak menyebut Utusan Malaysia, jadi saya beri pandangan umum saya terhadap fitnah dalam pemberitaan."Jadi, saya langsung tidak mengaitkan Utusan Malaysia dan saya anggap ia disalah lapor tetapi tidak tahu mengapa ia jadi begitu, saya enggan ulas mengenai kekhilafan itu kerana tidak mahu panjang cerita.


"Saya ingin menegaskan bahawa saya tidak akan mengeluarkan kenyataan bodoh sebegitu (baca dan beli Utusan Malaysia haram) kerana saya sendiri membaca Utusan Malaysia," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.


Haron diminta menjelaskan laporan muka dua lidah rasmi PKR itu semalam yang kononnya memetik beliau sebagai mengeluarkan hukum membaca serta membeli akhbar Utusan Malaysia sebagai haram kerana ia mengeluarkan berita berunsur fitnah.

Dalam pada itu, beliau masih lagi memikirkan tindakan sewajarnya yang akan diambil ke atas Suara Keadilan ekoran 'kesilapan' laporan berkenaan."Saya dihujani panggilan dan khidmat pesanan ringkas pelbagai pihak hari ini akibat kesilapan laporan itu tetapi tengok dahulu keadaan sehingga minggu hadapan (untuk mengambil tindakan ke atas Suara Keadilan)," jelasnya.No comments: