Friday, February 19, 2010

Pampasan tanah di ayer kuning dijadikan isu-benarkah laporan harakah?

HARAKAH bagaikan mendapat satu loteri yang besar mengenai isu 15 hektar kebun musnah di Air Kuning, kawasan Dun Changkat Jering.

Bagaimanapun Harakah tersalah tulis dengan menyatakan jentera Gamuda telah digunakan untuk memusnahkan tanaman dan rumah di situ.Memang betul tanah tersebut telah lama diteroka, permohonan untuk menjadi hak milik telah lama dibuat tetapi oleh kerana tanah tersebut termasuk dalam projek pembangunan maka permohonan tidak diluluskan.Namun peneroka tetap berharap dan terus berdegil dan enggan berpindah. Isu ini juga telah menyebabkan BN kehilangan banyak undi dalam dua PRU yang lalu.Peneroka bukan sahaja daripada penduduk tempatan, tetapi ada juga orang luar seperti Kelantan, Kedah dan lain-lain yang berkerja dan bermastautin di sini. Sebelum ini ramai diantara mereka sudah pun mendapat tanah-tanah di tempat lain seperti Kpg Pak Dollah, Kurnia Jaya dan Kpg Potong Pinang, Kg Paya, Pinang Sebatang dan banyak lagi. Mereka adalah dari golongan yang ingin dan gemar mengumpul geran tanah.


Di mana saja ada program meneroka tanah kerajaan , merekalah yang pantas mengambil peluang, Letak semua nama anak menantu, cucu cicit. Bila di sebut Gamuda bermakna tanah tersebut adalah dibawah projek landasan rel berkembar yang sedang rancak berjalan sekarang.


Gamuda telah memberi saguhati kepada penghuni sejumlah RM8,000 seorang untuk sebuah rumah atau 2 tahun sewaan rumah. Jumlah itu satu nilai yang standard dalam kaedah yang
digunapakai. Mengikut undang-undang tanah yang telah dibentang dan diluluskan oleh parlimen sewaktu Tun Ghafar menjadi TPM sesebuah tanah yang akan ditebus guna untuk pembangunan, kerajaan tidak boleh menunggu lama.

Jika pemilik tidak berpuas hati mereka boleh bawa kes ke mahkamah, bagaimana penilaian dan bayaran ganti rugi tetap dibuat oleh kerajaan.Jadi isu tanah kebun yang seluar 15 hektar ini
tidak perlu dijadikan bahan politik murahan Pas. Pas kehabisan modal. projek rel kembar pun buat isu...


Excerpt dari Taipingmali Pautan pada catatan ini


..........................................................................
Ulasan ABG

Pengalaman saya sebagai pegawai tadbir di Lebuhraya Malaysia dulu samasa mewakili LLM bagi Land Trial, precursor kepada pembayaran pampasan tanah ke atas tuan tanah dan orang yg bermukim secara haram di atas tanah kerajaan semasa projek lebuhraya utara selatan (PLUS).

Dalam kes ini jelas mereka bukan tuan tanah- mereka adalah peneroka atau dipanggil penghuni tanah haram.

Walaupon begitu undang-undang Malaysia dalam Kanun Tanah Negara amat prihatin terhadap penghuni tanah haram/land tenant walaupon mereka menduduki tanah tersebut secara haram kerana mereka juga berhak mendapat pampasan berdasarkan kepada jenis dan luas bangunan yang dirobohkan dan jenis tanaman yang ditanam.

Mungkin sudah tiba masanya para pembaca membaca sendiri kanun Tanah Negara/National Land Code dan menilai sendiri dakwaan palsu pembangkang

Prinsip hidup ABG- sampaikan berita yang benar walaupon sedikit/walaupon ianya pahit

No comments: