Sunday, April 22, 2012

Beza antara Occupy London vs Occupy Dataran

Tema yang digunakan ialah Occupy Dataran. Begitulah yang dimaklumkan oleh jurucakap Occupy Dataran Mislina Mustafa.


Dari transkripsi video- " hanya 15 orang yang tidur di Dataran dan student hanya menjengah sebab mereka perlu hadiri kelas. Dalang Occupy Dataran ialah Lynas, Berseh dan Occupy Dataran."-Mislina
Budaya yang digunakan adalah budaya kebebasan-samarata-keadilan. Yang BEBAS ternyata budaya songsang LGBT

Sumber makanan di ambil dari kawasan berdekatan yang dibekalkan agensi yang bekerjasama dengan Kerajaan seperti Yayasan Salam dan AADK bagi  golongan gelandangan (tiada rumah dan merempat).

Tapi yang tak dapat diterima ialah perjuangan Occupy Dataran yang tersasar.Di Occupy London mereka menuntut tentera Zionist keluar dari Palestine. Di Malaysia Occupy Dataran nak tuntut apa? Seks bebas? Budaya derhaka kepada (ulil amri) Raja ? Konsert DiRaja diadakan semalam dan team Occupy Dataran maseh tak mahu berganjak-jelas mereka menderhaka kepada Raja!

Rujuk artikel di mana beberapa orang dari Unit Amal PAS sudah menarik diri dari Occupy Dataran di tranungkite.net.


"Pemerhatian semalam agak tidak menyenangkan dimana suasana perhimpunan agak "happening" dan ini di antara faktor sesetengah Unit Amal sendiri yang berterabur akibat tidak dapat nak syncronise diantara cogankata mereka "BERAMAL KERANA ALLAH" dengan suasana agak sosial golongan mahasiswa tersebut. Biarlah aku yang menongkah arus demi untuk memberi mesej kesedaran dikalangan mahasiswa yang ralik dengan himpunan kemah mereka yang akhirnya aku melihat mereka sendiri tenggelam dengan Self- Centric.
Apa yang aku perati, aku dapati ada sedikit rasa tersinggung di kalangan Unit Amal dimana mereka agak terasa bila Pimpinan Pemuda mereka di perlekeh begitu sahaja oleh Mahasiswa yang hanya tahu idealist tapi kurang mahir tentang protokol dan berkomunikasi.

Malahan Unit Amal seolah di ucap-ucap seolah kena jadi kuli depa dan ditunjuk-tunjuk untuk buat begitu dan begini..

Mungkin inilah sebab beberapa sahabat Unit Amal kecil hati dan pulang ke rumah menjelang tengah malam.

Harus diingat wahai mahasiswa, pada awalnya kamu yang memberi amaran agar AMK dan Dewan Pemuda agar jangan masuk campur urusan himpunan kamu  "

1 comment:

Anonymous said...

unit amal pas mmg dh lm jd kuli pon..dh lm unit amal pas ni jd kuli politik..