Monday, March 28, 2011

Wira Kamekaze Jepun di Logi Nuklear Berkorban Untuk Kesejahteraan Manusia Sedunia

"Kami sedang melakukan misi bunuh diri (meredakan ledakan nuklear). Kami menerima AMANAT ini seperti menerima amanat kematian" Begitulah kata kata sedih yang keluar dari wira kamekaze Jepun di Logi Nuklear Fukushima kepada anggota keluarganya.

Seramai 200 yang  dibahagikan kepada 4 shift (50 orang setiap shift) rela bekerja di bawah radiasi tinggi bagi menghidupkan semula sistem penghawa dingin agar logi nuklear Fukusgima Daiichi tidak meledak dan menyebabkan bencana nuklear
Wajah seorang wira yang menerima AMANAT BERANI MATI


Bekerja dalam kegelapan dan kepanasan, 200 wira kamikaze Jepun bertarung untuk menghidupkan semula sistem pendingin udara bagi mengelakkan ledakan nuklear

Setelah hampir 63 tahun, rakyat Jepun bangkit dari letupan yang memusnahkan bandar Nagasaki dan Hiroshima, kini sekali lagi mereka bangkit untuk menujukkan kepada dunia semangat sedia berkorban, bekerja 24 jam sehari  demi kesejahteraan manusia sejagat.
Hero kamekaze Jepun bekerja dengan penuh disiplin merawat pekerja  yang berusaha memulakan sistem pendingin udara bagi meredakan ledakan di  logi Nuklear Fukushima DaiichiJepun yang terkenal dengan masyarakat berdisiplin sekali lagi menunjukkan sikap yang boleh dijadikan model bagi bangsa bangsa lain dan bersatu ketika dilanda bencana.

Semoga kita umat Islam di Malaysia mengambil hikmah pengajaran dari bencana ini. Bersediakan rakyat Malaysia untuk mempamerkan jatidiri terbaik bagi kesejahteraan umat Islam di Malaysia dan sedunia?.

Berita lanjut di
Utusan Malaysia Online - Dalam Negeri
Vivanews/ fukushima-50-para-samurai-nuklir-yg-pemberani-

No comments: